Trenutno pregledavate Međunarodna vatrogasna vježba u Daruvaru

Međunarodna vatrogasna vježba u Daruvaru

Vježba je održana 15. prosinca 2022. godine u poduzetničkoj zoni Dalit. Zajednička pokazna vježba se organizirala u sklopu projekta SAFE TOGETHER – Risk prevention in the cross-border area čiji je nositelj Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore a sufinanciran je iz programa Interreg – IPA CBC Croatia – Bosnia and Herzegovina – Montenegro.

Scenarij vježbe je bio zamišljen da se dogodio potres jačine 6,2 prema Richteru s epicentrom na području Grada Daruvara, nastala su ozbiljna oštećenja na građevinskim objektima i veći broj osoba zatrpan je pod ruševinama. Stožer civilne zaštite Grada Daruvara zatražio je pomoć od Stožera civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije koje je preko Centra 112 zatražio aktiviranje mehanizma međunarodne pomoći.

Na teren izlaze vatrogasci i pripadnici Gradskog društva Crvenog Križa Daruvar radi zbrinjavanja unesrećenih osoba. U pomoć su pristigli pripadnici službi spašavanja iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine koji zajednički sudjeluju u gašenju požara i spašavanju stanovništva iz ruševina.

Opći cilj vježbe je poboljšati sposobnost reagiranja na katastrofe kroz povećanje razine spremnosti i operativnosti spasilačkih službi na prekograničnom području središnje Hrvatske, sjeverne Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Tekst: Vedran Kreh
Foto: Oliver Prpić